2008-09-23 16:23:41• hírek • Szatmár.ro /Firefox.hu

Firefox végfelhasználói engedéllyel

A hamarosan megjelenő Firefox 3.0.2 előzetes verziója többek felháborodását váltotta ki, mivel az első indulásnál végfelhasználói lincenc  szerződést kell elfogadniuk a felhasználóknak.

Efféle szerződések, melyek jogi szakszókinccsel és aprólékos részletességgel magyarázzák el, hogy mit lehet tenni a szoftverrel, eddig csak a szerzői jogvédelem alatt álló programokban kaptak helyet - de még ezekben sem álltak soha vitán felül - írja a Firefox.hu. A változtatás viharszerű felháborodást váltott ki az Ubuntu-fejlesztők körében, akik a nyílt forráskódú böngészővel kapcsolatban eleve a végfelhasználói szerződés  (End User License Agreement, röviden: EULA) értelmét kritizálják, de egyébként a szövegezéssel sem értenek egyet.

 

Időközben az a követelés is elhangzott, hogy bojkottálják a Firefoxot, és egy saját verziójú böngésző kerüljön új név alatt, és természetesen EULA nélkül a Linux disztribúciókba. Hasonló a helyzet a két évvel ezelőtti Debian-vitához, melynek következményeként a Debian-Firefoxot már  Iceweaselnek hívják, és saját logó alatt jelenik meg.

Mark  Shuttlewort, az Ubuntu mecénása azonban belátásra inti a linuxosokat is. Azt szeretné elérni, hogy a Firefox maradjon az Ubuntuban, és hogy sikerüljön megegyezni a Mozilla Alapítvánnyal. Mitchell Baker, a Mozilla Alapítvány feje blogjában máris elismerte, hogy a jelenlegi EULA-szöveg hiba, melyet ki kell javítani. Nyilatkozata szerint nagyon komolyan veszik a kritikákat, és mindenképpen megoldásra törekednek. A szerződés szövegezése azóta meg is változott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: